Teraz jest Cz, 18 lipca 2019, 11:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Wt, 25 października 2011, 17:16 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 14 października 2010, 18:24
Posty: 590
Lokalizacja: Hrubieszów
Najprawdopodobniej wina telefonu, skoro działało na innym bez zarzutu a teraz nie działa na samsungu no to pewnie wina telefonu. Ja też mam samsunga tylko, że wave 533, jakoś tam działa, chociaż mogłoby lepiej ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Wt, 8 listopada 2011, 09:55 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): Wt, 25 października 2011, 09:14
Posty: 17
witam
to chyba nie wina telefonu - nie wiem co jest nie tak
gdyby to był telefon to w momencie zaczynania treningu zawsze włączam odliczanie -10 s - i wtedy bestia mówi do mnie czyli odlicza głośno. Nie mówi nic natomiast w momencie przebiegnięcia 1 km - a w motoroli były komunikaty głosowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Wt, 8 listopada 2011, 12:38 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 12 stycznia 2011, 12:57
Posty: 247
Lokalizacja: Warszawa - Grochów
rafał k napisał(a):
witam
to chyba nie wina telefonu - nie wiem co jest nie tak
gdyby to był telefon to w momencie zaczynania treningu zawsze włączam odliczanie -10 s - i wtedy bestia mówi do mnie czyli odlicza głośno. Nie mówi nic natomiast w momencie przebiegnięcia 1 km - a w motoroli były komunikaty głosowe.


witam,


jak mam galaxy ace i tez mi zniknely komunikaty glosowe o kilometrazu. Slychac tylko odliczanie i komunikaty o zatrzymaniu badz wznowiesniu czasu odliczania. Na pierwszych treningach mialem te informacje o km a pozniej telefon przestal mnie informowac. Moze to taka przypadlosc samsungow :oczko:

PanTalon

_________________
Skaryszak Rulez!!!


Moje Endo:

http://www.endomondo.com/workouts/user/2654330


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO - prędkość w biegu i później
Nowy postNapisane: Wt, 8 listopada 2011, 12:42 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 12 stycznia 2011, 12:57
Posty: 247
Lokalizacja: Warszawa - Grochów
witam,


u mnie endo podczas biegu pokazuje zawsze zaniżoną prędkość. Po wgraniu treningu na stronkę wartości się zmieniają. Mam wrażenie że wtedy program z kolei przegina w drugą stronę. Czy ktoś ma też podobne obserwacje?

_________________
Skaryszak Rulez!!!


Moje Endo:

http://www.endomondo.com/workouts/user/2654330


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Cz, 23 lutego 2012, 17:32 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): Pt, 3 września 2010, 09:48
Posty: 2
Co macie na myśli pisząc, że aplikacja działa lepiej razem np. z Garminem? Jednoczesne używanie obu urządzeń i potem scalanie treningu?

Czy ktoś eksportował dane zapisane w Endo do SportTracks? W którym formacie jest to możliwe?

Pozdrawiam. MW

_________________
-------------------
Pozdrawiam. Maciek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pt, 24 lutego 2012, 21:39 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): N, 15 stycznia 2012, 18:12
Posty: 19
Wczoraj rozpracowałem aplikację i dziś razem z nią wyruszyłem w teren. Odległość jaką wskazał różniła się o 150m według mapy google przy ręcznym zaznaczaniu a starałem się jak najdokładniej odwzorować trasę- wiedz chyba nie ma źle. Coś co nie dało mi spokoju to ,że trasę zliczało dopiero po około 400m od domu, jeszcze nie wiem czy to ,że mam włączonego gps zjada mi kasę z komórki bo mam na kartę i nie mam abonamentu. Na razie jak dla mnie program jest świetny, znając topografię trasy widać ,że z górki biegłem szybciej pod wolniej a kiedy wszedłem do sklepu to już całkiem liczenie pokazało prędkość ślimaka. Na razie to był pierwszy raz z tą aplikacją,ale jestem zadowolony, ciekawe co z tego będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pt, 24 lutego 2012, 22:19 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): Pt, 6 stycznia 2012, 19:07
Posty: 2
GPS w żadnym wypadku nie powinien Ci pobierać kasy z konta ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 25 lutego 2012, 20:38 
Offline
Wyga
Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 28 stycznia 2010, 09:47
Posty: 98
Lokalizacja: Wrocław
eleengard napisał(a):
GPS w żadnym wypadku nie powinien Ci pobierać kasy z konta ;)

Tylko jak się podgląda mapę to już zjada. Bo musi sobie tą mapę pobrać.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 25 lutego 2012, 20:49 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 11 lipca 2007, 11:34
Posty: 379
Lokalizacja: Warszawa
Używam, ale wyłącznie jako miejsce składowania danych z zegarka Garmin. Jako narzędzie do katalogowania i dzielenia się wynikami/treningami.imprezami z paczką znajomych jest super. Pod tym względem bije na głowę Garmin Traing Center (który służy mi praktycznie tylko do planowania stref treningowych) i Garmin Connect, który jest mocno do tyłu jeśli chodzi o social media.
Kilka razy pobiegłem z włączonym Garminem i aplikacją Endomondo w iPhonie, żeby sprawdzić jaka będzie różnica. Z tego co pamiętam wyniki różniły się nieznacznie (to było chyba ok.100-200m na 10k)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: N, 26 lutego 2012, 11:37 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): N, 15 stycznia 2012, 18:12
Posty: 19
Po kolejnej próbie:
-trzeba poczekać chwilkę by znalazło GPS u mnie około minuty
-Nie znam się na telefonach i miałem problem czy gps jest płatny. Nie jest darmowy ,ale nie mam podglądu mapy biała plama i zaznaczona pozycja ,ale kasy nie zjada
-Trasę na otwartej przestrzeni pokazuję niemalże idealnie , kiedy wbiegam w bloki czy droga ma szybie zakręty wtedy pokazuje ścinanie trasy
-w lesie sygnał i trasa jest cały czas, jak wczoraj szukałem opcji którędy się udać i wracałem czy błądziłem było pokazane dość dokładnie z porównaniem z tego co pamiętam z drogi. Kiedy stałem koło jeziora to przekłamanie jest około 5m z tego co pokazało na mapie, nie wiem czy to dużo czy mało ,ale dla mnie ok
- po porównaniu trasy z google map przekłamanie wyszło około 300m tylko ciężko było odwzorować trasę w lesie i nie jest to miarodajny pomiar
-Co do prędkości jakie są podawane to trochę ciężko mi na razie określić na ile są dokładne

Programik na moje potrzeby jest wystarczający a to daje parę stówek w kieszeni


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Śr, 29 lutego 2012, 10:31 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Śr, 18 stycznia 2012, 21:47
Posty: 95
eleengard napisał(a):
GPS w żadnym wypadku nie powinien Ci pobierać kasy z konta ;)


Jeśli w telefonie masz włączoną funkcję AGPS (Assisted GPS, GPS+), to telefon do ustalenia swojej przybliżonej pozycji łączy się przez Internet i wylicza swoją pozycję na podstawie odległości do stacji bazowych telefonii komórkowej oraz pobiera aktualizację pozycji satelitów. Ta funkcja bardzo przyśpiesza złapanie pierwszego tzw. fix'a. Włączenie tej funkcji (domyślne w wielu telefonach) powoduje naliczanie opłat przy korzystaniu z GPS'a.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pn, 19 marca 2012, 20:47 
Offline
Wyga
Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 11 stycznia 2012, 20:07
Posty: 61
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Niestety ja do Endomondo mam mieszane uczucia. Zawyżał mi dystatns. Ten sam na sprzęcie Garmina na trasie 15km różnił się o 700m, a to już sporo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pt, 30 marca 2012, 11:35 
PiotrSw napisał(a):
Wszystko też zależy od telefonów, HTC i większość Nokii ma dobre odbiorniki, Samsungi tak słabe(nawet te najdroższe), że producent sam przyznaje, że na nich oszczędza.

Z Samsungiem nie jest tak źle.
Biegam pętlę (prostokąt zamknięty czterema ulicami) po wewnętrznej:
- SE Arc S po wyrysowaniu mapy na Endomondo pokazuje, że biegałem po zewnętrznej kwadratu (a to nieprawda), a więc po drugiej stronie ulic, a trasa jest zygzakowana, jakbym biegał po pijaku
- Samsung Galaxy Y (tania taniość) tę samą trasę pokazuje dokładniej, tzn. że biegam wewnątrz kwadratu, a sama trasa jest bardziej 'prosta', niż na SE Arc S
Uważam więc, że cena fona nie jest wyznacznikiem jakości użytego GPSa, przynajmniej tani Samsung wypada tu dobrze.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 31 marca 2012, 12:55 
Hm.. trochę się skonsternowałem.
Pobiegłem trasę z dwoma urządzeniami, z czego zarejestrowany dystans przedstawia się następująco:
- Samsung Galaxy Y / Endomondo - dystans 3,38 km, czas 23,12
- Garmin FR 305 - dystans 3,67 km, czas 23,35
... jak widać, rozrzut spory
- MapMyRun - dystans 3,7 km
... Samsung wypadł blado

[edit] czasy j.w., myślałem że czas to czas, a okazuje się że różnice spore (baterie w urządzeniach były naładowane)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pn, 2 kwietnia 2012, 10:23 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 6 marca 2012, 11:23
Posty: 2844
Lokalizacja: Śląsk
Bo przy porównaniu Samsunga do SE nie jest jeszcze tak źle....ale jak porównasz Samsunga do np Nokii albo HTC już będzie iwdać większą różnicę....zgadzam sie w 100% ze stwierdzeniem ze Samsung poprostu przyoszczędził na GPS, który ma kluczowe znaczenie dla poprawnego działania endomondo :taktak:

_________________
_________________________________


Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1300 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 87  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL