staryElf próbuje spełniać ambicje ultra biegacza

Moderator: infernal

StaryElf21
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00

Nieprzeczytany post

Hej,
jestem zły na siebie bieg mi się dziś nie udał. Boję się psów. Prebiegłem dziś 10.89km i na 5km spotkałem rottwailera bez kagańca, obroży i smyczy. Obok szli właściciele i powtarzali „nie ugryzie”, „nie ugryzie” sęk w tym że nie wierzę innym ludziom a szczegolnie tym z rottwailerem. Czuję że mimo wszystko strach a potem złość spowodowała że biegłem szybciej niż rzeczywiście zamierzałem. Miałem dziś biec w tempie 5:50 min/km lub 6:00 min/km ale to się niestety nie udało. Natomiast skróciłem długi bieg tak jak zamierzałem. Pełne statystyki to 10.89km; tempo 5:36 min/km oraz czas1 godzina 00 minut i 58 sekund. Bieg ocenię bardziej na 6 na 10. Oddech w miarę spokojny ale cięższy niż w piątek.

A teraz podsumowanie tygodnia

Obrazek

Poniedziałek

Pływanie 45 minut kraulem i ćwiczenia pływania strzałką

Obrazek

Wtorek

bieg 5,64km w tempie 4:53 min/km i czasie 27 minut i 34 sekundy

Obrazek

środa

Pływanie 45 minut kraulem i ćwiczenia oddychania

Obrazek

Czwartek

bieg 4,99km w tempie 4:53 min/km i czasie 29 minut i 23 sekundy

Obrazek

Piątek

Odpoczynek

Obrazek

sobota

odpoczynek i rower 60 minut

Obrazek

niedziela

Bieg 10.90km w średnim tempie 5:36 min/km i łączny czas wynosi 1 godzina 00 minut i 58 sekund
Ostatnio zmieniony 26 lip 2026, 18:19 przez StaryElf21, łącznie zmieniany 1 raz.
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś przebiegłem 5,64km w czasie 27 minut i34 sekund w tempie 4:53 min/km. To szybkie tempo dla mnie i oddech jest ciężki i szybki. Jednak dzis czułem że utrzymuje to tempo bez większego problemu. Jakby było mi dziś lżej. Bieg oceniam na 8/10?
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś przebiegłem 4.99km w czasie 29 minut i 23 sekundy czyli w tempie 5:53 min/km. Bieg oceniłbym zdecydowanie 5/10. Oddychałem nosem, ale częściowo też nieco mocniej ustami. Ogólnie to jeden z łatwiejszych biegów w tygodniu. Pogoda mi dziś sprzyjała. Czuje się dobrze
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,
jestem zły na siebie bieg mi się dziś nie udał. Boję się psów. Prebiegłem dziś 10.89km i na 5km spotkałem rottwailera bez kagańca, obroży i smyczy. Obok szli właściciele i powtarzali „nie ugryzie”, „nie ugryzie” sęk w tym że nie wierzę innym ludziom a szczegolnie tym z rottwailerem. Czuję że mimo wszystko strach a potem złość spowodowała że biegłem szybciej niż rzeczywiście zamierzałem. Miałem dziś biec w tempie 5:50 min/km lub 6:00 min/km ale to się niestety nie udało. Natomiast skróciłem długi bieg tak jak zamierzałem. Pełne statystyki to 10.89km; tempo 5:36 min/km oraz czas1 godzina 00 minut i 58 sekund. Bieg ocenię bardziej na 6 na 10. Oddech w miarę spokojny ale cięższy niż w piątek.

A teraz podsumowanie tygodnia

Obrazek

Poniedziałek

Pływanie 45 minut kraulem i ćwiczenia pływania strzałką

Obrazek

Wtorek

bieg 5,64km w tempie 4:53 min/km i czasie 27 minut i 34 sekundy

Obrazek

środa

Pływanie 45 minut kraulem i ćwiczenia oddychania

Obrazek

Czwartek

bieg 4,99km w tempie 4:53 min/km i czasie 29 minut i 23 sekundy

Obrazek

Piątek

Odpoczynek

Obrazek

sobota

odpoczynek i rower 60 minut

Obrazek

niedziela

Bieg 10.90km w średnim tempie 5:36 min/km i łączny czas wynosi 1 godzina 00 minut i 58 sekund
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś pobiegłem 7km w tempie 5:38 min/km i w czasie 38 minut i 57 sekund. Dzisiejszy bieg czułem jako taką spokojna zrównoważoną aktywność. Spokojny oddech zarówno ustami jak i nosem. Czułem że znalazłem swój naturalny rytm biegu. Bieg oceniłbym na 4/10
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To o czym myślę to jednak stałe regularne bieganie 4 razy w tygodniu. Chciałbym to jednak wprowadzić bardzo stopniowo ponieważ boję się przetronowania lub kontuzji. Potrzebowałbym to tak rozłożyć by organizm dobrze się zregenerował i abym mógł utzymać taki plan miesiącami. Z drugiej strony obawiam się że jest to na dzień dzisiejszy niemożliwe do zrealizowania. W czerwcu biegłem 2 razy w tygodniu niemal cały miesiąc. W lipcy biegłem 3 razy w tygodniu regularnie. Wprowadzanie kolejnego dnia biegowego może się wiązać z przetrenowaniem. Dodatkowo dochodzi tu też pływanie, rower i trening siłowy ktorego praktycznie u mnie nie ma a powinien być. Nie wiem, nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i się nie przetrenować albo nie dostać kontuzji.

Dziś przebiegłem 13.46km w tempie 6:05 i czasie 1godzina i 21 minut. Pomimo że tempo 6:05 min/km jest odpowiednie i niczego bym tu nie zmieniał to przez większość biegu czułem się.... zmęczony?Zrujnowany?źle?
To powinien być lekki bieg którzy przychodzi mi łatwo, a mimo to czułem ten bieg jak 8/10. Nie jestem w stanie powiedzieć skąd pochodzi to zmęczenie? Wiem jedynie że byłem zmęczony. Pytanie też czy psychika nie wpłynęła odrobinę na poczucie zmęczenia fizycznego? Nie wiem.

W tym tygodniu nie pływałem.

w piątek przebiegłem 5.06km w tempie 5:46 min/km i czasie 29 min 13 sekund
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś przebiegłem 6.75km w tempie 5:28 min/km i w czasie 36 minut i 53 sekund. Czułem że biegnę trochę szybciej ale nie o wiele szybciej. Oddech trochę cięższy ale nadal to nie sapanie. Czasem gdy biegnę to mam wrażenie takiego ładnego wypracowanego rytmu.

Ogółem jednak nie jestem z siebie zadowolony. W niedzielę przebiegłem 14km w zbyt szybkim tempie. Ostatnio jakoś tak te wszystkie moje biegi oscylują w jednym tempie około 5:40 min/km
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś biegłem łacznie 24 minuty i 50 sekind w tempie 5:07, na dystansie 4.85km. bieg był szybki i dość mocno go odczułem. Złapałem dziś zadyszkę. Ogólnie bieg oceniam 8 na 10. Dodatkowo dziś jeździłem około 40 minut na rowerze
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziś przebiegłem 13.94 km w tempie 6:06 min/km i czasie 1 godzina i 24 minuty. Bieg zaskakująco łatwy mimo że gdzieś teraz podczas odpoczynku boli łydka i mam obtarte trochę palce. Niemniej oddech spokojny, tempo biegu dość równe, ciało rozluźnione. Pogoda mi sprzyjała ponieważ jest umiarkowanie ciepło z chłodnym wiatrem. Bieg oceniłbym 6 na 10.

To co muszę zrobić w kolejnych tygodniach to zwiększyć kilometraż ponieważ tygodniowo wychodzi mi obecnie łączny kilometraż około 26 km.

Edit: tooo dziwne ale czuję zjazd energii?? Normalnie zdrzemnąłbym się
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niedobrze, czuję że w tym tygodniu odpuszczę jeden trening ponieważ w życiu prywatnym jestem tak zabiegany że nie zdąrzę pobiec 3 razy. Kurde no i plan się sypie mimo że mógłbym np. Dziś pobiec ale nie zdąrzę. Nie pobiegnę 26 km tygodniowo tylko może jakieś 18? Cholera
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przebiegłem dziś 14km w czasie 1godzina 19 minut 38 sekund i tempie 5:40 minut/km. Bieg niby szybszy niż 5:50 min/km albo 6:00 min/km ale nie czułem że biegłem szybko. bieg był raczej umiarkowany nie męczący. Oddech raczej spokojny i równy. Być może powinienem biec wolniej ale czułem się dobrze biegnąc w takim tempie. Jedynie na wzniesieniach łapałem większą zadyszkę.Bieg oceniam na 6/10.
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wyszedł mi dzisiejszy bieg. Powiedziałbym że przebiegłem 15km, ale w rzeczywistości jakieś 5 do 7 minut maszerowałem a resztę biegłem. 15km przebiegłem w czasie około 1 godziny i 35 minut przy czym to jest szacunek bardziej na podstawie zwykłego zegarka cyfrowego i mojej znajomości trasy. W trakcie biegu dziś odcięło mi trochę siły mimo że starałem się utrzymywać spokojne tempo z spokojnym i regularnym oddechem. Biegłem w 24 stopniach i mimo wszytko odczułem tą temperaturę i trudniej mi się biegło niż gdybym biegł w chłodniejsze dni typu 21 stopni. Niemniej tak sobie myślę że maszerowanie w trakcie biegów długodystansowych jest ok. Nie czuję się winny że nie przebiegłem całości trasy. Jestem zdania że jeśli poczuję że to nie mój dzień albo poczuję się osłabiony na trasie to zdecydowanie przejdę w marsz zamiast się forsować i biec dalej. W przyszłym tygodniu spróbuję pobiec tą samą trasę i być może wtedy uda mi się przebiec cały odcinek 15km.
StaryElf21
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przebiegłem 7 km w czasie 37 minut i 30 sekund. Bieg oceniam dziś 7 na 10. Było ciężej niż zwykle ale spokojnie utrzymuje takie tempo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ