alex_ali napisał(a):
Zwolnie tez tempo biegu bo faktycznie piszac, ze biegam tempem spokojnym (6:15-6:20) mialem na mysli tempo spokojne dla Was:) bo malo jest tu chyba osob, ktore potrzebuja az ponad 6 minut aby zrobic 1 km... Obecnie moje tempo maksymalne bazujac na tescie coopera to ok 5:50 minut / 1 km. Wiec zwolnie tempo do powiedzmy 6:30-6:40 minut / 1 km aby zredukowac moje zdrowotne cierpienia na mecie.
Nie wiem, czy jeszcze odpiszesz, ale co oznacza dla Ciebie tempo maksymalne 5:50 z testu Coopera? Robiłeś teraz test 12 minutowego maksymalnie szybkiego biegu (po którym niemal padałeś)i wyszło tempo 5:50? Bo piszesz, że wciąż biegasz 5 min/marsz 1 min, a nie 12 minut ciągiem.
Bo jeśli 5:50 to tempo coopera, to bieg spokojny powinieneś robić na początku nawet wolniej niż 7:00.
Wiem, że to znowu trudne dla kogoś o twoim wzroście, ale tak to wygląda. Kłopoty ze zdrowiem mogą mieć inne podłoże , ale mogą wynikać po prostu ze zbyt dużego wysiłku i być tylko spowodowane zbyt intensywnym , szybkim jak na początek bieganiem.
Sam to przerabiałem zimą tego roku. Niestety nie każdy ma predyspozycje sportowe, ale prawie każdy może biegać, tylko niektórzy nieco wolniej, albo nieco dłużej dochodzić do szybszego biegu.