Adam Klein pisze:Jak rozumiem, Mar.co miał na myśli mityczny "próg" tylko nie wiem czy w wersji amerykańskiej czy polskiej?
Jeśli amerykańskiej to np 20 minut w tempie godzinnego wyścigu, jeśli polskiej to godzina w tempie 3 godzinnego wyścigu.
W wersji amerykańskiej. Poniżej krótki opis :
Bieg progowy
biegamy z szybkością i intensywnością bliską naszego progu mleczanowego. Przyspieszenie powyżej pewnej prędkości powoduje gwałtowny wzrost ilości kwasu mlekowego we krwi. Ten trening ma służyć głównie poprawie wytrzymałości.
Do biegów progowych zaliczamy –
biegi tempowe oraz interwały tempowe
U wolniejszych biegaczy, wg Danielsa, bieg progowy może przebiegać z prędkością wyścigu na 10 km. Wielu biegaczy może utrzymać tempo progowe przez 50-60 minut. Daniels odnosi się do biegania progowego nieco szybciej niż w tempie maratonów.
Intensywność: 88-92% HR(maksymalnego tętna).
Źródła energii:
ATP, fosfokreatyna, glukoza (tlenowo i beztlenowo).
Bieg tempowy– jest to odmiana biegu progowego.
Jednostajny bieg (może być różnej długości), w tempie bliskim progowego. Jest to bieg komfortowy, ale trudny. Daniels sugeruje odcinki biegu po 20 minut.
Po prostu ustalony odcinek czasu biegniesz w swoim tempie progowym (orientacyjne parametry możesz ustalić np. posługując się pulsometrem, miernikiem prędkości oraz tabelami z książek).
Interwały tempowe– jest to odmiana biegu progowego
Kolejne, powtarzane odcinki szybkich biegów np. wg Danielsa po 1-1,6 km (z 1 minutową przerwą).
Także: 3-15 minut pracy (dla długodystansowców), z odpowiednią przerwą wypoczynkową (np. 1 minuta na 5 minut szybkiego biegu). Interwał tempowy biegniemy w tempie progowym. Dla długodystansowców będą to zupełnie inne dystanse, niż dla średnio i krótkodystansowców! Od interwałów VO2 max różni je mniejsza intensywność (np. tętno i prędkość biegu)
wg mnie treningi progowe są dużo skuteczniejsze niż typowe interwały, w przygotowaniach do półmaratonu.
Co do temp i czasów, najlepiej kup "bieganie metodą Danielsa" masz tam wszystko opisane ze szczegółami i tabelami temp.