troche poszperałem w necie i mysle ze cos zaraz wymysle
i sam sobie pokłona walne otóż tak:
a)znalazłem 4 płyny izotoniczne:
1)
GLUCOSUM 5% INJ.
- izotroniczny roztwór glukozy
Skład preparatu g/l
glukoza 50,0
woda do iniekcji do 1000,0
2)INJECTIO GLUCOSI ISOTONICA ET NATRII CHLORATI ISOTONICA 1:1
- mieszanka izotonicznego roztworu glukozy z izotonicznym roztworem chlorku sodu 1:1
Skład preparatu g/l
glukoza 25,0
chlorek sodu 4,50
woda do iniekcji do 1000,0
3) INJECTIO GLUCOSI ISOTONICA ET NATRII CHLORATI ISOTONICA 2:1
- mieszanka izotonicznego roztworu glukozy z izotonicznym roztworem chlorku sodu 2:1
Skład preparatu g/l
glukoza 33,3
chlorek sodu 3,00
woda do iniekcji do 1000,0
4) NATRIUM CHLORATUM 0,9% INJ
- izotoniczny roztwór chlorku sodowego
Skład preparatu g/l
chlorek sodu 9,0
woda do iniekcji do 1000,0
Z artykułu Kędziów mamy:"Zawartość cukrów redukujących w polskich miodach nektarowych i spadziowych waha się od 67,9 do 77,7%" Czyli srednio dla łatwiejszych obliczen przyjmijmy - 70%
a ma byc 5% czyli trzeba zmieszac miód z wodą w stosunku 1 do 13 aby powstał napoj isotoniczny :
70% 5
\ / 5:65=1:13 , co daje nam Cp=1/14x100% = =
=7,14% r-r miodu
5%
/ \
0% 65
czyli w jednym litrze napoju bedzie 71.4 g miodu.Jeżeli łyzka stołowa ma zawiera sr 15 gram to potrzeba nam ok 6-7 łyzek stołowych na litr(6 i 2/3 dokł).!!!!!ABY STWORZYC ROZTWÓR IZOTONICZNY
ale czy to wszystko:) ??, bo w miodzie znajduja sie takze i składniki mineralne.Czy jest ich na tyle mało ze mozemy je pominąć????
Kędziowie said:"Poszczególne odmiany miodu różnią się zarówno liczbą, jak i zawartością biopierwiastków, która wynosi średnio 0,3%. W miodzie znajduje się najwięcej potasu (do 4 mg/g), fosforu, magnezu i wapnia. W nieco mniejszej ilości występuje żelazo, krzem, siarka, miedzi, fluor, cynk i mangan. Spośród innych ważnych biopierwiastków miód zawiera: kobalt, molibden, chrom i jod. "
Czyli tak:mamy 2 mozliwosci - albo te minerały sa:
a) w postaci nierozpuszczalnych soli- to od razu mozemy je POMINĄĆ bo sie nie rozp.i nie stworza roztworu.
b)w post. soli rozpuszczalnych - przypuscmy w skrajnym przypadku ze rozpuszczalnosc ich wszystkich razem wziętych jest równa rozpuszczalnosci NaCl:
1)z obliczen powyzej ze w 100ml roztw. izotonicznego(?) znajduje sie 7.14g miodu, czyli w 1000ml 71.4g miodu
2)z artykułu Kędziów mamy:
1000 g miodu zawiera 3g zw. mineralnych to ile zw mineralnych jest w 71,4g miodu ??
odp:71,4x 3 / 1000= 0.21 g - tyle jest zw mineralnych w jednym litrze napoju izotonicznego zrobionego z miodu i wody. A w soli fijologicznej na 1000ml roztw przypada 9 gram soli.CZyli mozemy pominąć
Wniosek: Mozemy pominąc Zw. mineralne i stwierdzic ze NA PODSTAWIE OBLICZEN WYNIKA IŻ DO STWORZENIA NAPOJU IZOTONICZNEGO Z MIODU i wody POTRZEBA ROZPUSCIC:
1 CZĘŚĆ MIODU W 13 CZĘŚCIACH WODY !!!!!!:)
CZYLI OK 6-7 ŁYZEK STÓŁOWYCH NA 1 LITR NAPOJU !!!
hihihihihihihihihihihi hiba ie udało
nie wziałem pod uwage jeszcze innych zw. ale ich jest tak moało ze mozemy pominac - tak uwazam:)
o Allachu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hihi
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie uwagi