Kilka pytań początkującego.
: 12 kwie 2010, 23:00
Witam, biegam od trzech tygodni. Mam 31lat 186cm i 93kg wagi. Dodam że przez te trzy tygodnie zgubiłem już 4kg. Ale to pewnie woda bo teraz waga staneła. W tygodniu robię 3 lub 4 treningi biegowe i trzy treningi w siłowni. Biegnę od 3 do 5km na każdym w zależności od tempa. Dodam że biegam rekreacyjnie, więc nie chodzi mi o treningi z zegarkiem w ręku mierzeniem tętna i wogóle. A oto moje pytania:
1. czy lepiej biegać przykładowo 3 km szybszym tempem, czy 5 truchtem?
2. czy lepiej biegać po siłowni, czy np zjeść posiłek i pobiedz za 1,5 godziny, czy może biegać w dni wolne od siłowni( co bedzie trudniejsze ze względu na czas)
3. Jako że stosuję diętę kulturystyczną, dużo białka średnia ilość węglowodanów głównie z ryżu brązowego i warzyw i mało tłuszczy głównie z oliwy z oliwek i oleju lnianego. Więc zakupiłem isostar. Pić przed biegiem, w trakcie czy po?
4. Moim celem jest przebieganie na treningu 10km lecz zastanawiam się czy jesli będę dodawał 1 km tygodniowo czy nie będzie to za szybko?
5.Kolega namawia mnie na bieg w półmaratonie w poznaniu na przyszłą wiosne, czy jest realne przygotowanie się przez rok? Czy wogóle zdarzają się tam biegacze z taką masą mięsni? Bo chciałbym ustabilizować moją wagę na poziomie 90 kg i schodzić z procentowej zawartości tłuszczu w organizmie?
6. Czy ktoś stosował hmb? czy ochroni to moje mięsnie przed nadmiernym spaleniem?
7. Czy, a jeśli tak to po jakim czasie dołązcyć interwały?
1. czy lepiej biegać przykładowo 3 km szybszym tempem, czy 5 truchtem?
2. czy lepiej biegać po siłowni, czy np zjeść posiłek i pobiedz za 1,5 godziny, czy może biegać w dni wolne od siłowni( co bedzie trudniejsze ze względu na czas)
3. Jako że stosuję diętę kulturystyczną, dużo białka średnia ilość węglowodanów głównie z ryżu brązowego i warzyw i mało tłuszczy głównie z oliwy z oliwek i oleju lnianego. Więc zakupiłem isostar. Pić przed biegiem, w trakcie czy po?
4. Moim celem jest przebieganie na treningu 10km lecz zastanawiam się czy jesli będę dodawał 1 km tygodniowo czy nie będzie to za szybko?
5.Kolega namawia mnie na bieg w półmaratonie w poznaniu na przyszłą wiosne, czy jest realne przygotowanie się przez rok? Czy wogóle zdarzają się tam biegacze z taką masą mięsni? Bo chciałbym ustabilizować moją wagę na poziomie 90 kg i schodzić z procentowej zawartości tłuszczu w organizmie?
6. Czy ktoś stosował hmb? czy ochroni to moje mięsnie przed nadmiernym spaleniem?
7. Czy, a jeśli tak to po jakim czasie dołązcyć interwały?