Maraton Ostrawa vs Dreznono

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Damian Bytom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:16
Życiówka w maratonie: 3:53:26

Nieprzeczytany post

Szukam informacji nt maratonów w Ostrawie i Dreźnie. Jak te imprezy wyglądają organizacyjnie czy trasy są dobrze przygotowane. Planuje powoli jesień i poza Warszawą szukam jeszcze jakiegoś maratonu. Rozważam tylko PL lub okolice, na dłuższy wypad w Europę braknie urlopu. Zastanawiam się czy zacząć sezon Ostrawą czy zakończyć Dreznem. Innych pomysłów nie mam a przed/ po Warszawie potrzebuję 3 tygodnie odpoczynku.
Awatar użytkownika
Przemysław Janecki
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:01
Życiówka w maratonie: 3:36:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj masz moją relację z maratonu z Ostrawy z 2022r.
Myślę, że może to wszystko nadal podobnie wyglądać ;)
Daj znać czy Ci się otworzyło, bo ten link z facebooka jest jakiś dziwny....

https://www.facebook.com/plugins/post.p ... tn__=-UK-R
Projekt Maraton Europa plus
(Przemysław Janecki)
Damian Bytom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:16
Życiówka w maratonie: 3:53:26

Nieprzeczytany post

Dzięki, link działa.
Kravis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 3:12:31
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

W zeszłym roku biegałem maraton w Dreźnie, była to 25 edycja.
Organizacja bardzo dobra, trasa trochę pokręcona, ale mega fajna w kluczowych miejscach dużo kibiców. W tym dniu rozgrywany jest też półmaraton na tej samej trasie więc pierwsza połowa dystansu w zdecydowanej większej grupie. Punkty odżywcze bardzo fajnie rozlokowane i wystarczające. Druga część dystansu pokrywa się w dużej części z pierwszą, ale dochodzą ścieżki przy drodze.
Jest nieco pod górkę, w parku to już nie chodniki asfaltowe ale takie ubite szutry bardziej ale sprawia to fajny klimat.
Końcówka na stadionie z bieżnią spod którego się startowało. Wspominam bardzo fajnie. Drezno - piękne miasto.

Jedynie minusy w jakie były to pogoda... tego dnia miałem wszystko.. słońce, wiatr i deszcz na końcu sprawił, że wiele osób miało problem na mecie natury wychłodzenia organizmu. Wiatr też nie pomagał tego dnia.
Atakowałem złamanie 3h i do 32 km z pacemakerami którzy lecieli na ten czas, niestety się nie udało.

W 2025 biegłem również - maraton w Pradze i ten wspominam gorzej ( po starym mieście fajna atmosfera ale w innych zakątach już gorzej)

W Dreźnie nie brakowało niczego od organizatorów.
W razie pytań pisz :)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kravis pisze: 05 lip 2026, 23:19
W 2025 biegłem również - maraton w Pradze i ten wspominam gorzej ( po starym mieście fajna atmosfera ale w innych zakątach już gorzej)

a coś więcej nt. Pragi mogę prosić? Wiem, offtop trochę, ale generalnie słyszę pozytywy o tym biegu, zatem chętnie dowiem się więcej.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Damian Bytom pisze: 06 cze 2026, 12:51 Szukam informacji nt maratonów w Ostrawie i Dreźnie. Jak te imprezy wyglądają organizacyjnie czy trasy są dobrze przygotowane. Planuje powoli jesień i poza Warszawą szukam jeszcze jakiegoś maratonu. Rozważam tylko PL lub okolice, na dłuższy wypad w Europę braknie urlopu. Zastanawiam się czy zacząć sezon Ostrawą czy zakończyć Dreznem. Innych pomysłów nie mam a przed/ po Warszawie potrzebuję 3 tygodnie odpoczynku.
Wracając:
turystycznie sama Ostrava to specyficzne miasto. Biegliśmy 21 i 10km w ramach maratonu Zatopka i zwiedzaliśmy kilka razy. Specyficzne, bo dość rozlazłe, przemysłowe miasto ale z klimatem. I ZOO upchnęli. Choć stawiam, że Drezno ładniejsze :)

Gdybyś szukał atrakcji Ostrawy poza biegiem to od dziewczyny:
https://asiaprosto.pl/2023/12/18/swiate ... k-ostrawa/

ps. wybrałbym jednak maraton w Dreznie ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ