Strona 1 z 1

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 13:15
autor: Jacekraf
Jestem bardzo ciekawy czy ktos z Was wie co to jest grzybek. Jest to cos do jedzenia. Od razu powiem, ze nie chodzi mi o grzybki rosnace w lesie ani nic takiego. Grzybek - co to jest? :)

Rafal

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 13:17
autor: Chinczyk
Rodzaj omleta.

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 14:33
autor: Jacekraf
Wow, Chinczyk, jestes za dobry:)
Ale skad znales ta nazwe? Czy jest to nazwa popularna?
Czy u Was w rodzinach tez bylo to kiedys popularne danie np. na kolacje? Ja sobie o tym przypomnialem po kilku latach i jest to cos pysznego. Z dzemem lub jakims serkiem homogenizowanym na wierzch. Pyszne.
Ciekawe tylko jaka jest kalorycznosc takiego dania?
Rafal

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 14:47
autor: Chinczyk
2 TYS. KALORII W JEDNYM KĘSIE... :hejhej:

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 15:21
autor: romek
ja znam wersje z bita smietana i truskawkami; pamietam, ze pierwszy raz sprobowalem jak bylem brzdac w Zakoponem; ale z pieczarkami tez podobno jest ok

Zagadka kulinarna

: 30 maja 2003, 22:20
autor: malgosia
A może podacie przepis????????:)

Zagadka kulinarna

: 31 maja 2003, 10:04
autor: Pit
Dokładnie jak omlet tylko jeszcze z łyżke czy dwie mąki do tego domieszać. Klasyczny omlet jest bez maki. To tak na pamiec, ale z bardzo odległych czasów bo grzybki robiła mi babcia:)

Zagadka kulinarna

: 31 maja 2003, 20:16
autor: mucherek
Mała poprawka, bo ten przepis na omlet na słono, który znam jest z całych jajek. A grzybek robi się jak bisszkopt- żółtka z cukrem, potem dodaje się pianę z białek i mąkę (albo mąkę do żółtek). Ale rzeczywiście taki omlet na słodko rewelacja jest.

A ja polesam jeszcze pseudo-sernik. Serek homo rozbełtać z wiórkami kokosowymi, łyżką-dwoma cukru i jajeczkiem, zalać tym przekrojone wzdłuż banany i piec aż się zsziądzie;) (ja to robię w mikrofali z termoobiegiem, 12 minut na 180st/300W)

Smacznego :)

Zagadka kulinarna

: 22 sie 2003, 18:55
autor: sisi
grzybek pychota !! a jak zrobic bb proste :2 zoltka zbetac z maka -( 2lyzki czubate) tak zeby tworzylo mase jednolita nastepnie ubic na sztywno piane z bialek i nastepnie wszystko DELIKATNIE polaczyc usmazyc na patelni, dla tych co chca znac wart kaloryczna spr prosta 2 jaja ok 150-200 kcal - w zaleznosci od wielkosc jajka, 2czubate lychy maki ok 300kcal,  tluszcz w oszczednych ilosciach ok 150, no i to co posypiecie na wierzch np 2lyzeczki cukru ok 100 kcal czyli ok 750 kcal czyli jakby to przliczyc na kilometry biegu to sadze ze ok 10 kilosow i spalone ciao