Strona 1 z 2
Mleko
: 25 lip 2001, 13:47
autor: kroch
Dzień dobry,
Zastanawiałem się jakie i ile mleka
wypijacie dziennie. A dokładnie czy prferujecie
3.2%,2% czy siuski 0.5%.
Wiadomo, że tłuszczu należy raczej unikać, ale
gdzieś wyczytałem że witaminki i sole mineralne
z mleka są lepiej wchłaniane gdy jest ono pełnotłuste.
Z resztą zdarzało mi się pić mleko prosto, od dobrej
krowy (nie kartonikowej) i napewno miało ono więcej niż 3.2%,
a po wypicu szklanki takiego mleka+łycha miodu,
szklanki kakao + razowiec z serkiem i pomidor miałem dość
jedzenia na 4h.
A więc jak chude czy tłuste?
Mleko-opoj
Kroch
Mleko
: 25 lip 2001, 14:14
autor: MirekS
Witam,
Kiedyś piłem mleko 0,5%, ale od jakiegoś czasu piję 1,5% lub 2%. Też gdzieś wyczytałem, że 0,5% nie jest najlepsze, natomiast 3,2% jest dla mnie zbyt tłuste.
A co do ilości - 0,33 litra dziennie. No i do tego jeszcze jogurt.
MirekS
Mleko
: 25 lip 2001, 14:45
autor: joycat
A ja pijê takie chude, ¿e chudszego ju¿ nie ma - 0%. Ka¿dy inny rodzaj mleka - powy¿ej 0,5% zawarto¶ci t³uszczu - nieszczególnie dzia³a na mój ¿o³±dek (podobno mo¿na byæ uczulonym na mleko).
Poza tym jogurty w du¿ych ilo¶ciach. Smakoszom polecam jogurt z miodem i z p³atkami musli, mniami, mniami.... :uuusmiech:
Mleko
: 25 lip 2001, 16:47
autor: Bartek Sz
Latem pije mleko chude tj. z kartonu 0,5% a zimą tłuste 3,2%. Nie zawsze pije mleko - jeżeli już to 0,25L. Wole sery pod każdą postacią, jogurty, kefir. Ten ostatni jest moim najlepszym specjałem. :hej:
Byłbym zapomniał czasami też uskuteczniam budyń.
Mleko
: 25 lip 2001, 17:06
autor: PAwel
Mleko tylko w formie przetworzonej (jogurt, sery, ciasta drożdżowe)
Z napojów mlecznych wybieram Colę

Mleko
: 25 lip 2001, 17:21
autor: Kuba
Ja piję "tłuściochy" 2% lub 3,2%
No fat no fun. hihihihihi
Mleko
: 25 lip 2001, 22:50
autor: RobertD
Znowu cytat z mojej ulubionej ostatnio ksiazki "Sport i zywienie".
----
Pij mleko chude i wybieraj jego niskotluszczowe przetwory.
Mleko jest bardzo waznym produktem spozywczym ze wzgledu na zawarty w nim wapn. Dwie szklanki mleka dziennie zapewniaja wystarczajaca ilosc tego skladnika. Osoby majace wieksze zapotrzebowanie na wapn, tj. kobiety karmiace i ciezarne oraz po menopauzie, a takze sportowcy, powinny spozywac wieksza ilosc mleka (3-4 szklanki dziennie). Mleko dostarcza rowniez duza ilosc pelnowartosciowego bialka oraz witaminy B2 i B12. Zalecane jest spozywanie mleka chudego, gdyz tluszcz mleczny - zawarty takze w jego przetworach (maslo, tluste jogurty, sery, smietana) - podwyzsza stezenie cholesterolu we krwi i co za tym idzie, sprzyja rozwojowi miazdzycy tetnic. Korzystne jest spozywanie fermentowanych napojow mlecznych, zwlaszcza jogurtu, gdyz zawieraja flore bakteryjna, ktorej przypisuje sie ochronne dzialanie przed nowotworami, a takze infekcjami przewodu pokarmowego.
Mleko
: 26 lip 2001, 07:17
autor: JacekZ
Podobne rady jak RobertD znalazłem w książce "Wiecznie młodzi" i raczej stosuję się do nich.
Co do ilości to wchłaniam około 0,5 l mleka dziennie ,
do tego jogurt i ser ( oczywiście z małą zawartością tłuszczu).
Mleko
: 26 lip 2001, 09:12
autor: Michal
Do litra 0% albo 0,5%.
Mleko
: 26 lip 2001, 09:35
autor: RobertD
Małe wyjasnienie - we wspomnianej książce jako chude mleko, jogurt itp. uznawane jest zawierające 2% tłuszczu.
Mleko
: 26 lip 2001, 12:11
autor: Bartek Sz
Po tych artykułach chyba zwiększę dawkę tego życiodajnego białego płynu tj. zamiast 0,25L - będę wypijał 0,75L.
Na koniec tylko spytam - jeżeli jest to mleko z kartonu - to lepsze dla zdrowia jest surowe czy przegotowane?
Ja wole surowe.
(Edited by Bartek Sz at 12:12 pm on July 26, 2001)
Mleko
: 26 lip 2001, 12:16
autor: RobertD
Wczoraj po przeczytaniu tego artykułu walnąłem sobie 0,5 litra maslanki. Pycha było

Mleko
: 26 lip 2001, 12:27
autor: joycat
Tylko surowe!
I z lodówki... :uuusmiech:
Na gotowanym robi± siê ko¿uchy

Od czasów przedszkolnych nie znoszê ko¿uchów na mleku, blurp

Mleko
: 26 lip 2001, 12:31
autor: Bartek Sz
Dobrze dobrze - ja też wole surowe - ale co jest lepsze dla zdrówka - gotowane czy nie???

Mleko
: 26 lip 2001, 12:39
autor: joycat
To chyba nie ma znaczenia w przypadku mleka z kartonika. Nigdzie nie spotka³am siê z opiniami, ¿e mleko z kartonu trzeba przegotowaæ, aby by³o zdrowsze / lepiej przyswajalne przez organizm. Przecie¿ mleko, zanim zostanie rozlane do kartonu, poddawane jest jakiej¶ tam obróbce (pasteryzacji?), ¿eby wykluczyæ obecno¶æ bakterii etc.
Zalecenie gotowania mleka mo¿e dotyczyæ ewentualnie mleka prosto od krowy.
Ale poiewa¿ nie jestem technologiem ¿ywienia, wiêc mogê siê myliæ.
