Strona 1 z 5
Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 20 paź 2016, 15:52
autor: Skoor
A co, se zrobie taki temat i jak mi sie bedzie chcialo to bede was raczyl moimi wymyslami na temat gotowania, a jak nie to bedzie trup w szafie lezal. Natchnal mnie do tego dzisiejszy incydent z maka sojowa. Gdybyscie mysleli z niej robic nalesniki to od razu powiem Wam, ze nie warto
Zastanawialem sie jaki wybrac dzial i ten chyba bedzie najlepszy. Bo to na luzie ma byc. Dla odstresowania
Kiedys katekate dala na forum przepis na takie ciastka sodowe, jakos to tak smiesznie nazwala, nie pamietam jak. Mam ten przepis w telefonie zapisany jako "prozaki" i tak nazywam ten wymysl. Od oryginalnego przepisu mocno dryfuje na niezbadane wody, ostatnio byly zytno/grahamowe, a dzis, przy odrobinie samozaparcia opisze wersje miesna
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 20 paź 2016, 16:08
autor: katekate
prawie dobrze je zapisałeś, tylko żeś zeżarł jedną literę po drodze
proziaki, dzięki za przypomnienie, zaraz zrobie
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 20 paź 2016, 16:25
autor: Skoor
Glodny bylem to zezarlem
U mnie to juz na zawsze zostana prozaki
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 20 paź 2016, 16:27
autor: katekate
moje dzieci też tak mówią
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 08:53
autor: Skoor
Poeksperymentowałem z prozakami. Wersja wysokobiałkowa na mące sojowej i serku homogenizowanym naturalnym.
Serek homogenizowany naturalny "pilos" z lidla 400g
300g mąki sojowej pełnotłustej
200g mąki graham
40g nasion chia
czosnek niedźwiedzi i ostra przyprawa
łyżka sody oczyszczonej
Bełtamy bełtamy bełtamy aż wyjdzie jednolite ciasto. Smaży się toto na suchej patelni. Jako miarka użyłem łyżki stołowej, wychodzi 22placki. Każdy ma około 81,g WW, 5g tłuszczy, 8,8g białka. Waży jedno około 45-50g i ma ~120kcal
W smaku dobre, jak się trafi na nasiono chia przysmażone lekko to takie orzechowe. Nie dodawać przyprawy z solą bo momentami za słone. No chyba, że ktoś lubi
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 09:24
autor: Skoor
20161020_174101.jpg
20161020_180157.jpg
Wysłane z mojego SM-A510F .
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 10:52
autor: katekate
Ciasto chyba kleiste wyszło??? Zostawiłeś do urosniecia??
Chyba wolę oryginał
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 11:09
autor: Skoor
Nie było specjalnie kleiste, z czystej pszennej wychodziło bardziej kleiste, ale wtedy dawałem mniej mąki. Nigdy nie czekam tych 15min. Nie chce mi się
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 11:12
autor: Skoor
Możesz spróbować wersje graham/żytnia, mi pasuje, chociaż trzeba się trochę ożuć
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 11:56
autor: katekate
Jak zostawisz do wyrośnięcia to będą bardziej puszyste, ciekawe, czy graham wyrasta tak samo jak pszenna, a ciasto w ogóle ma nie być kleiste
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 11:58
autor: katekate
Aha, ja dziś robię podpłomyki z sosem pomidorowym, czosnkiem i niewielką, omomomom
Ale kupię chyba razową mąkę
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 12:00
autor: katekate
Mozarellą miało być
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 12:16
autor: Skoor
A to ja robie taki bajer tez tylko ciasto jak na pizze, albo maka i woda bez drozdzy. I pieke w piekarniku onlane oliwa z oliwek, pozniej na to pomidory, oliwli czarne, mozarella, bazylia swieza i pesto zielone.
MNIOM!
Wysłane z mojego SM-A510F .
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 21 paź 2016, 23:58
autor: lama71
patrząc na drugie zdjęcie - chyba rozumiem skąd Twoja nazwa prozaki
ile takich łyżek na jednego ciastka? Jedna i rozplackować czy jak to robisz?
Re: Skoorzastego eksperymenty kulinarne
: 22 paź 2016, 07:25
autor: Skoor
Jedna lyzka syolowo. Robisz kulke, rozgniatasz. Mozna faktycznie pozniej zostawic do wyrosniecia i dobiero smazyc. Powinny byc bardziej puszyste
Wysłane z mojego SM-A510F .