Strona 1 z 1

Indyk w ananasach +

: 28 sie 2002, 10:35
autor: MaciekM
Dieta jest czescia treningu, w zwiazku z tym trzeba w ciagu dnia zjesc odpowiednia ilosc odpowiednich kalorii. Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie w pracy jest tylko kuchenka mikrofalowa, z ktorej musze korzystac, zeby zjesc cos cieplego. Wracam z pracy ok. 18, wiec musze w ciagu dnia cos zjesc i przeciez nie moga to byc tylko kanapki, a o zamawianiu jedzenia typu pizza, itp. to nie za bardzo chce myslec. Tak wiec przyrzadzam sobie jedzenie poprzedniego dnia i odgrzewam w pracy w mikrofali. A jak Wy sobie radzicie z jedzeniem w pracy ? Kiedys pojawil sie temat przepisow na szybkie i dobre dania energetyczne (glownie makaron), chetnie poczytalbym o tym, co moge zrobic sobie szybko na nastepny dzien, a Wy ? :)

Pytanie do pracujacych

: 28 sie 2002, 10:45
autor: joycat
Ostatnie odkrycie mojego mê¿a: INDYK W ANANASACH

Ilo¶æ sk³adników, jak± podam, starcza na danie dla dwóch osób na dwa dni. Jest to bardzo prosta i pyszna potrawa, a przy tym lekkostrawna i po¿ywna.

- Pier¶ indyka 1 kg
- 4 puszki ananasa
- Ry¿
- Curry
- Pieprz kajeñski
- M±ka ziemniaczana
- Miód
- Rodzynki

Pier¶ indyka kroimy na ma³e kawa³eczki i obsma¿any na patelni teflonowej na kropli oliwy. Miêso powinno byæ lekko przyrumienione. Przek³adamy je do wiêkszego garnka. Nastêpnie kroimy ananasy na drobne kawa³ki, wrzucamy do garnka z indykiem, wszystko razem mieszamy. Doprawiamy sol± (oszczêdnie), curry (sporo), pieprzem cayenne (odrobinê).
Potem zostawiamy na ok. 15 min pod przykryciem na ma³ym ogniu mieszaj±c od czasu do czasu. Wlewamy ok. 1 szklanki sosu z ananasów, w którym rozpuszczone s± 2 ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej. Znowu mieszamy. Je¿eli danie jest zbyt kwa¶ne, mo¿na dodaæ 1-2 ³y¿eczki miodu. I koniecznie rodzynki. I gotowe.
Podajemy z ry¿em.

Smacznego!

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 08:04
autor: krzycho
mój przepis na kluchy:
cukinię (+/-20 cm) poszatkować w ćwierćplasterki albo zetrzeć na grubej tarce, pokrolić drobno cebulę i 3-4 ząbki czosnku, dodać sól, curry (dużo! przynajmniej 2 łyżeczki), odrobinke imbiru i chili, dodać pokrojone 1-2 pomidorki, poddusić na oleju na dość małym ogniu do osiągnięcia miękkości przez cukinię. Zestawić, dodać 3 łyżki śmietany albo jogurtu, wymieszać, na chwilę postawić na gaz (aby zapyrkało)
do tego kluchy, najlepiej jakieś wielkoformatowe, np, kolanka czy świderki
można zrobić więcej sosu i trzymać w lodówce, a kluchy gotować na bieżąco
smacznego!

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 08:40
autor: Piterek
Z tym imbirem to uwaga, bo mi się kiedyś zdarzyło dodać ciutkę za dużo i wszystko było do wyrzucenia. Tego smaku nijak nie da się zlikwidować. Jak się przesadzi to po ptokach.
Ja lubię sobie zrobić ryżyk jak ja to nazywam modyfikowany, a mianowicie cebulkę w kosteczkę zeszkliwam na patelence, pieczareczki i papryczkę też na patelenke, a potem wrzucam to do zrobionego z torebki fixu do potraw chińskich i wszystko do ryżyku. Wychodzi wyśmienite. Myślę że można też pokombinować z innymi warzywkami. Smacznego!

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 13:17
autor: krzycho
Racja - z imbirem ostrożnie... Można też wsiekać troszkę natki z pietruchy.

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 19:31
autor: fasola
PESTO:
makaron (jaki kto lubi - przeciez nie zawsze trzeba zjadac nitki) i znajomi z Włoch.
Znajomych z Włoch prosimy o dostawe swiezego pesto (sieza bazylia, orzeszki pini, oliwa i cos tam jeszce). Makaron gotujem (nie przesadzic) -> odcedzamy -> dodajemy pesto -> mieszamy i juz (aha, wiadomu parmezan). Pesto oczywiscie mozna kupic w sloiczku ale to juz nie to.

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 19:34
autor: fasola
SZPINAK:
szpinak, bialy ser, czosnek i cos tam jeszcze + moja zona.
Zona miesza, cos tam jeszcze dziwnego robi z powyzszymi skladnikami i juz. Jako maly chlopiec nienawidzilem szpinaku a teraz uwielbiam.

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 19:38
autor: fasola
SOCZEWICA:
soczewica, jakies warzywa i cos tam jeszcze (aha sadzone jajko na wrzatku) + moja zona.
Zona, podobnie jak ze szpinakiem i juz.
Kiedys myslalem, ze to zarcie tylko dla tych chudych, a teraz uwielbiam.

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 19:41
autor: fasola
PSTRAG:
Pstrag ze "Zlotego Potoku" grill + ja.
Ja go patrosze i przyprawiam - tylko sol, cytryna, no moze jakies ziola -> daje mu odpoczac i poopalac sie na grillu i juz

Pytanie do pracujacych

: 29 sie 2002, 20:14
autor: Piterek
Z tym szpinakiem miałem tak samo jak Fasola, ale jak moja narzeczona zrobiła tartę ze szpinakiem, a potem naleśniczki, to myślałem, że się rozpłynę. Tarta jest b. prosta: należy kupić mrożone ciasto francuskie, zetrzeć wędzony ser, doprawić szpinak w garnku (czosnek, jajeczko, chyba sól,pieprz). Ciasto wykładamy do foremki, na to szpinak, na to ser i pieczemy. Rewelka!!!

Pytanie do pracujacych

: 11 wrz 2002, 10:17
autor: Deck
wyprobowalem Joycat-owego indyka w zmodyfikowanej wersji (piersi z kury nie z indyka). POTRAWKA PRIMA SORT :taktak: :uuusmiech: . Zdecydowanie polecam!!!
Joycat dostajesz ode mnie komplet zlotych dziurek do solniczki.

Pytanie do pracujacych

: 11 wrz 2002, 14:09
autor: wojtek
Oto moje ostatnie "odkrycie" - kaszanka z avocado .
Wystarczy pomieszac kaszanke z avocado i dodac swieza cebulke .
Avocado jest bardzo wartosciowe , tylko samo w sobie nie smakuje za bardzo . Wyglada nie za ciekawie ale w tej kombinacji ( polsko - egzotycznej ) bardzo mi smakowalo . Jest to niewatpliwie potrawa z gatunku "fast food" ( szybko sie przygotowuje ) .
Nie pomylic z kurczakiem co mu leb zostal pod tasakiem .

Pytanie do pracujacych

: 11 wrz 2002, 17:20
autor: herson
Wojtku skad wytrzasnales za oceanem kaszanke? Czy aby nie jest to jej jakas mierna imitacja? :ble: :ble:

Pytanie do pracujacych

: 14 wrz 2002, 02:13
autor: wojtek
Niedawno nam otworzyli polski sklep . Codziennie bigos , kaszanka , kabanosy , ogorki kiszone ( w calych Stanach ich nie ma ) , zrazy i temu inne . No i stad wlasnie kaszanka sie wziela :) .