Strona 1 z 2
Kaszanka
: 26 lis 2009, 08:12
autor: Novik-HKP
Jak jest o piwie, to niech i będzie o kaszance; czy sądzicie, że to dobry posiłek dla biegacza? Kasza to chyba węglowodany + białko z krwi. Podana z cebulką dla wzmocnienia odporności.

A dla uzupełnienia wody i witamin piwko pszeniczne.
: 26 lis 2009, 08:28
autor: bleez
U nas się na to goda krupniok....

: 26 lis 2009, 09:21
autor: td0
Jo tyz godołem krupniok. Tyroz mieszkom w stolycy i już nie moge tak godać.
: 26 lis 2009, 09:38
autor: bleez
td0 pisze:Jo tyz godołem krupniok. Tyroz mieszkom w stolycy i już nie moge tak godać.
Łoo szkoda mi Cię
A na nudle godosz teraz kluski czy makaron?

: 26 lis 2009, 21:30
autor: DOM
Kaszanka tym lepsza im więcej ma wątroby. I nie ważne czy na Śląsku czy w Warszawie

: 26 lis 2009, 22:04
autor: td0
bleez pisze:td0 pisze:Jo tyz godołem krupniok. Tyroz mieszkom w stolycy i już nie moge tak godać.
Łoo szkoda mi Cię
A na nudle godosz teraz kluski czy makaron?

Wszyscy wokół mówią kluski. Do szału mnie to czasami doprowadza. A zwłaszcza jak mi moje własne dziecko tak zasunie przy obiedzie.
A w tramwaju bilety przecinają a nie kasują.
: 26 lis 2009, 22:18
autor: F@E
Wątroba się dodaje ja, ale dla zaprawienia, dodania tego "czegoś" dodaje się żołądek podobno. ^_^
pzodro
: 26 lis 2009, 23:54
autor: wykastrowany kot
Od czasu do czasu kaszanke można jeść. Na dłuższą jednak metę nie polecam gdyż wbrew pozorom jest dość tłusta. Nie wiem jak jest produkowana przemysłowo, ale pamiętam z dawnych czasów kiedy brakowało jedzenia i robiło się takie wyroby samemu, że do kaszanki oprócz krwi i kaszy dodawało się wcześniej ugotowaną i zmieloną skórę ze świniaka. Z tego co pamiętam wątróbki się nie dodawało...chyba, że do tak zwanej świeżynki podawanej z ogóreczkiem kiszonym i oczywiście z wódką

: 27 lis 2009, 08:00
autor: Wojtek W
Pyszna jest kaszanka z musem jabłkowym. Mus jest prosty w produkcji: jabłka obrać, także z szypułek, pokroić ćwiartki na trzy - cztery części, wrzucic do garnka i dusić na wolnym ogniu. Można dodać majeranek.
: 27 lis 2009, 11:51
autor: Novik-HKP
Mielona, gotowana skóra wieprzowa?

Chyba minął mi na długi czas smak na kaszankę...
: 27 lis 2009, 12:43
autor: wykastrowany kot
Novik-HKP pisze:Mielona, gotowana skóra wieprzowa?

Chyba minął mi na długi czas smak na kaszankę...
Skóra to jeszcze nic, gotuje się całą głowe z ryjem, jęzorem itp..
Np.Skład kaszanki Nadwieprzańskiej:
Kaszanka "Nadwieprzanka" jest znanym wyrobem w gminie Baranów. Jest to kiszka krwista z kaszą gryczaną, parzona, w skład której wchodzą maski i mięsa z głów wieprzowych, surowców podrobowych, skórek wieprzowych i tłuszczu wieprzowego oraz kaszy gryczanej i krwi spożywczej
Smacznego!
Ja tam wolę pierś z kurczaczka..ew frytki

: 27 lis 2009, 22:22
autor: td0
O fuj! Obrzydziliście krupnioka już chyba wszystkim.
: 27 lis 2009, 22:25
autor: Wojtek W
Nie wszystkim, na kolację była kaszanka. Gdyby popatrzeć na skład to nic bym nie jadł.
: 28 lis 2009, 13:12
autor: gores87
zgadzam sie w 100% z Wojtkiem W ;] swoja droga od momentu zalozenia tematu o kaszance, az slinka cieknie jak sie tu wejdzie i pomysli o tym jedzonku ;d
: 28 lis 2009, 22:58
autor: tazoo
kaszanka jest the best, ale faktycznie tłusta

Dlatego ja wysmażam już bez dodatku tłuszczu ale tak do końca, że jest prawie sucha. Nie lubię takiej mokrej ciapraji. A w Wałbrzychu na weselu raz jadłem gotowaną z wody i ...

to nie to co tygrysy lubią najbardziej

A Kolega
jumper może by coś w gwarze cieszyńsko-goleszowskiej zagadał. Mam znajomków w Skoczowie i w Górkach Wielkich, cudnie mówić potrafią...