Festiwal nauki - dużo ciekawych wykładów dla każdego
: 19 wrz 2009, 19:34
Rozpoczyna się właśnie w Warszawie festiwal nauki:
http://www.festiwalnauki.edu.pl/
Wiele ciekawych wykładów - szczegóły na stronie, a poniżej kilka tematów na które toczyły się gorące dyskusje na forum:
>Instytut Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego, ul. Pasteura 3
Czy nadmierna ilość tkanki tłuszczowej naprawdę nam szkodzi? –A. Dobrzyń, 21 IX godz. 16
Wiele się mówi na temat epidemii otyłości i jej szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.Czy nadmierna ilość tkanki tłuszczowej naprawdę nam szkodzi? Jaki jest związek między tkanką tłuszczową a cukrzycą?
>Wydział Biologii UW, ul.Miecznikowa 1
Czy 70% odporności powstaje w jelitach? – N. Drela, 23 IX godz. 17
Przez układ pokarmowy przedostaje się do organizmu bardzo dużo bakterii. Błony śluzowe, głównie jelita cienkiego, zawierają skupiska tkanki limfatycznej z wyspecjalizowanymi komórkami odpornościowymi, które skutecznie bronią przed patogenami.
Styl życia a choroby cywilizacyjne. – R. Jarzyna, 24 IX godz. 17
Co to są choroby cywilizacyjne? W jaki sposób nasz styl życia wpływa na to czy znajdziemy się w grupie podwyższonego ryzyka? Co robić, aby się ich ustrzec? Jakie są sygnały ostrzegawcze? Czy istnieje pigułka zastępująca zdrowy tryb życia?
Wydział Farmaceutyczny WUM ul. Banacha 1
Czy ryby wpływają na naszą inteligencję? – M. Naruszewicz, 21 IX godz. 17
Kwasy omega-3 warunkują m.in. rozwój centralnego układu nerwowego. Ich niedobór może spowodować konkretne schorzenia np. neurologiczne i kardiologiczne. Jeden posiłek rybny tygodniowo o 50 proc. zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
>Wydział Farmaceutyczny WUM, ul. Banacha 1
Pomiar zmiatania wolnych rodników przez herbaty i napoje herbaciane – K. Zawada, J.Celińska, 26 IX godz. 11, 12, 13, P
Szkodliwy stres oksydacyjny wywoływany jest przez nadmiar wolnych rodników. W herbatach i napojach herbacianych znajdują się substancje
>Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN, ul.Pawińskiego 5
Zdolność do wysiłku i jej pomiar – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 11, P
Fizjologiczne zmiany adaptacyjne do wysiłku fizycznego – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 11:30, P
Rodzaje wysiłków fizycznych pokazy – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 12:30, P
>Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159C (budynek nr 32)
Sprawdź, czy jesz tyle, ile potrzebujesz? – J. Bujko, E. Fürstenberg, D. Gajewska, E. Lange, 19 IX godz. 11, Wa, od 16 lat
Uczestnicy imprezy powinni: być zdrowi, być przynajmniej 4 godziny po ostatnim posiłku czy wypiciu słodkiego napoju, być przynajmniej 12 godzin po ostatniej zwiększonej aktywności fizycznej, przynieść przynajmniej jednodniowe notowanie wszystkich spożytych potraw, produktów, napojów, z podaniem ich masy w gramach lub miarach domowych (np. łyżka, szklanka)
Jak smakuje żywność ekologiczna? – E. Hallmann, D. Średnicka, M. Sikora, 19 IX godz. 13, 14:30, Wa od 10 lat
Uczestnicy warsztatów dokonają uproszczonej oceny sensorycznej wybranych surowców i produktów ekologicznych. Porównają je z produktami konwencjonalnymi. Przedyskutują omawiane zagadnienia.
Wydział Inżynierii Materiałowej PW, ul. Wołoska 141
Stawy do wymiany –M. Moczulska, 26 IX godz. 11, 12, P
Współczesna medycyna czyni cuda. Ale czy byłoby to możliwe bez wsparcia ze strony techniki? Goście imprezy zobaczą w jaki sposób inżynierowie pomagają przywrócić sprawność osobom mającym poważne problemy ze stawami
http://www.festiwalnauki.edu.pl/
Wiele ciekawych wykładów - szczegóły na stronie, a poniżej kilka tematów na które toczyły się gorące dyskusje na forum:
>Instytut Biologii Doświadczalnej PAN im. M. Nenckiego, ul. Pasteura 3
Czy nadmierna ilość tkanki tłuszczowej naprawdę nam szkodzi? –A. Dobrzyń, 21 IX godz. 16
Wiele się mówi na temat epidemii otyłości i jej szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.Czy nadmierna ilość tkanki tłuszczowej naprawdę nam szkodzi? Jaki jest związek między tkanką tłuszczową a cukrzycą?
>Wydział Biologii UW, ul.Miecznikowa 1
Czy 70% odporności powstaje w jelitach? – N. Drela, 23 IX godz. 17
Przez układ pokarmowy przedostaje się do organizmu bardzo dużo bakterii. Błony śluzowe, głównie jelita cienkiego, zawierają skupiska tkanki limfatycznej z wyspecjalizowanymi komórkami odpornościowymi, które skutecznie bronią przed patogenami.
Styl życia a choroby cywilizacyjne. – R. Jarzyna, 24 IX godz. 17
Co to są choroby cywilizacyjne? W jaki sposób nasz styl życia wpływa na to czy znajdziemy się w grupie podwyższonego ryzyka? Co robić, aby się ich ustrzec? Jakie są sygnały ostrzegawcze? Czy istnieje pigułka zastępująca zdrowy tryb życia?
Wydział Farmaceutyczny WUM ul. Banacha 1
Czy ryby wpływają na naszą inteligencję? – M. Naruszewicz, 21 IX godz. 17
Kwasy omega-3 warunkują m.in. rozwój centralnego układu nerwowego. Ich niedobór może spowodować konkretne schorzenia np. neurologiczne i kardiologiczne. Jeden posiłek rybny tygodniowo o 50 proc. zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca.
>Wydział Farmaceutyczny WUM, ul. Banacha 1
Pomiar zmiatania wolnych rodników przez herbaty i napoje herbaciane – K. Zawada, J.Celińska, 26 IX godz. 11, 12, 13, P
Szkodliwy stres oksydacyjny wywoływany jest przez nadmiar wolnych rodników. W herbatach i napojach herbacianych znajdują się substancje
>Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN, ul.Pawińskiego 5
Zdolność do wysiłku i jej pomiar – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 11, P
Fizjologiczne zmiany adaptacyjne do wysiłku fizycznego – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 11:30, P
Rodzaje wysiłków fizycznych pokazy – Ziemba, Mikulski, Niewiadomski, Dąbrowski, 19 IX godz. 12:30, P
>Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159C (budynek nr 32)
Sprawdź, czy jesz tyle, ile potrzebujesz? – J. Bujko, E. Fürstenberg, D. Gajewska, E. Lange, 19 IX godz. 11, Wa, od 16 lat
Uczestnicy imprezy powinni: być zdrowi, być przynajmniej 4 godziny po ostatnim posiłku czy wypiciu słodkiego napoju, być przynajmniej 12 godzin po ostatniej zwiększonej aktywności fizycznej, przynieść przynajmniej jednodniowe notowanie wszystkich spożytych potraw, produktów, napojów, z podaniem ich masy w gramach lub miarach domowych (np. łyżka, szklanka)
Jak smakuje żywność ekologiczna? – E. Hallmann, D. Średnicka, M. Sikora, 19 IX godz. 13, 14:30, Wa od 10 lat
Uczestnicy warsztatów dokonają uproszczonej oceny sensorycznej wybranych surowców i produktów ekologicznych. Porównają je z produktami konwencjonalnymi. Przedyskutują omawiane zagadnienia.
Wydział Inżynierii Materiałowej PW, ul. Wołoska 141
Stawy do wymiany –M. Moczulska, 26 IX godz. 11, 12, P
Współczesna medycyna czyni cuda. Ale czy byłoby to możliwe bez wsparcia ze strony techniki? Goście imprezy zobaczą w jaki sposób inżynierowie pomagają przywrócić sprawność osobom mającym poważne problemy ze stawami