Coś na deser ;-)
- Machonus
- Wyga
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
Za pół godziny trening a ja z taką BOMBĄ kaloryczną ;-> !
Jak ktoś spróbuje to niech mi da znać czy smakowało!
no i moze ktoś sie pochwali swoim przysmakiem
----------------------------------------------------------------------------------------
TIRAMISU MACHONUSA
To bardzo prosty i szybki deser (nie licząc czekania na chłodzenie)
Można go zrobić w formie tortu bo tak jest najwygodniej. Forma biszkoptu o średnicy 26-28 cm (najlepiej kupić gotowe już przekrojone na trzy). Oczywiście można i zrobić je samemu!
Składniki:
- 6 żółtek
- 300 ml śmietanki tortowej 36%
- 1 zagęstnik do śmietany Dr.Oetkera
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru - 60g
- 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (może tez być b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
- 1/4 szklanki alkoholu do wybory wg smaku i własnych upodobań:
a)likier kawowy (Khalua, Tia Maria)
b)włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
c)spirytus - polska wariacja
d)brandy, koniak
e)rum
f)likier Amaretto
g)inne likiery - które zgadzają się smakiem z kawą
- biszkopt najlepiej kakaowy
- kakao (nie słodzone)
- drobne wiórka gorzkiej czekolady (przed tarciem czekoladę należy schłodzić w lodówce)
Krok po kroku
1.Żółtka ubić z cukrem pudrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta.
2.Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać na gładka masę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagęstnik i jeszcze raz mieszamy
4.Gładką masę łączymy z ubita śmietana. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, to można dodać więcej bitej śmietany,
5.Zmieszać (przestygniętą) kawę z alkoholem.
6.Pierwszy okrąg biszkoptu nasączamy kawą z alkoholem
7.Na biszkopt wyłożyć połowę masy – rozsmarować, wyrównać i posypać kakao, tak by powierzchnia była cala pokryta - jednolicie brązowa.
8.Kładziemy następne warstwy w ten sam sposób,
9.Na ostatnia warstwę masy serowej rozsmarowujemy cienka warstwę bitej śmietany, posypujemy wierzch wiórkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej śmietany ( jak potrafimy
10.Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
(Deser najlepszy jest na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie)
----------------------------------------------------------------------------------------
Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. Jednak nawet przy
użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być rożne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.
Zapewne każda włoska gospodyni ma własna odmianę tego deseru z jakimś tajemniczym składnikiem, którego nikomu nie zdradza
Jutro użyję alkoholu Baileys - zobaczymy jak to będzie smakowało
Jezeli nie macie dostępu do serka Mascarpone dam przepis jak zrobić go samemu
Jak ktoś spróbuje to niech mi da znać czy smakowało!
no i moze ktoś sie pochwali swoim przysmakiem
----------------------------------------------------------------------------------------
TIRAMISU MACHONUSA
To bardzo prosty i szybki deser (nie licząc czekania na chłodzenie)
Można go zrobić w formie tortu bo tak jest najwygodniej. Forma biszkoptu o średnicy 26-28 cm (najlepiej kupić gotowe już przekrojone na trzy). Oczywiście można i zrobić je samemu!
Składniki:
- 6 żółtek
- 300 ml śmietanki tortowej 36%
- 1 zagęstnik do śmietany Dr.Oetkera
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru - 60g
- 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (może tez być b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
- 1/4 szklanki alkoholu do wybory wg smaku i własnych upodobań:
a)likier kawowy (Khalua, Tia Maria)
b)włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
c)spirytus - polska wariacja
d)brandy, koniak
e)rum
f)likier Amaretto
g)inne likiery - które zgadzają się smakiem z kawą
- biszkopt najlepiej kakaowy
- kakao (nie słodzone)
- drobne wiórka gorzkiej czekolady (przed tarciem czekoladę należy schłodzić w lodówce)
Krok po kroku
1.Żółtka ubić z cukrem pudrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta.
2.Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać na gładka masę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagęstnik i jeszcze raz mieszamy
4.Gładką masę łączymy z ubita śmietana. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, to można dodać więcej bitej śmietany,
5.Zmieszać (przestygniętą) kawę z alkoholem.
6.Pierwszy okrąg biszkoptu nasączamy kawą z alkoholem
7.Na biszkopt wyłożyć połowę masy – rozsmarować, wyrównać i posypać kakao, tak by powierzchnia była cala pokryta - jednolicie brązowa.
8.Kładziemy następne warstwy w ten sam sposób,
9.Na ostatnia warstwę masy serowej rozsmarowujemy cienka warstwę bitej śmietany, posypujemy wierzch wiórkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej śmietany ( jak potrafimy
10.Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
(Deser najlepszy jest na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie)
----------------------------------------------------------------------------------------
Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. Jednak nawet przy
użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być rożne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.
Zapewne każda włoska gospodyni ma własna odmianę tego deseru z jakimś tajemniczym składnikiem, którego nikomu nie zdradza
Jutro użyję alkoholu Baileys - zobaczymy jak to będzie smakowało
Jezeli nie macie dostępu do serka Mascarpone dam przepis jak zrobić go samemu
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
GG # 392259
- mucherek
- Stary Wyga
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 cze 2001, 08:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Jaka bita śmietana? jakie zagęstniki ?! jak dla mnie ortodoksyjne tiramisu to żółtka, cukier, mascarpone, piana z białek, biszkopty nasączone kawą z (tutaj wielki dylemat - marsala, amaretto, niektórzy mówią, że kahlua) i kakao na wierzch. a wszystko ponad to od Złego pochodzi
mucher,
deserowiec ortodoks
mucher,
deserowiec ortodoks
- Machonus
- Wyga
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
hmmmmm ... moze masz i racje - moze za bardzo eksperymentuje w kuchni ;- )
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
GG # 392259
- active
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 262
- Rejestracja: 30 cze 2003, 08:46
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa, Stara Praga
- Kontakt:
Taaak, to jest pyszne. Moja żonka robi cudowne tiramisu.
pozdr
pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
- Madzikowa
- Wyga
- Posty: 109
- Rejestracja: 27 lis 2003, 12:44
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Hej,
ja też robię tiramisu, pycha, ale troche inaczej.
Biore zwykly serek homogenizowany albo 3xmielony na sernik. JAk ma byc mniej kaloryczne to zamiast śmietany biore ubite na sztywno białka (2-3). A zamiast biszkoptu biore biszkopty podłużne kupione w sklepie!
Pozdrawiam
Magda
ja też robię tiramisu, pycha, ale troche inaczej.
Biore zwykly serek homogenizowany albo 3xmielony na sernik. JAk ma byc mniej kaloryczne to zamiast śmietany biore ubite na sztywno białka (2-3). A zamiast biszkoptu biore biszkopty podłużne kupione w sklepie!
Pozdrawiam
Magda
Magda[url]http://szymon.mucha.fm.interia.pl[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
- Machonus
- Wyga
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
madzikowa tez tak mozna.....
a UWAGA przesadziłęm z ilościążółtek musi być max 4 bo inaczej jest za rzadka masa i wtedy trzeba kombinowc z zelatyną
a UWAGA przesadziłęm z ilościążółtek musi być max 4 bo inaczej jest za rzadka masa i wtedy trzeba kombinowc z zelatyną
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
GG # 392259
- Madzikowa
- Wyga
- Posty: 109
- Rejestracja: 27 lis 2003, 12:44
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
A wczoraj jadłam super pyszne Tiramisu piernikowe zrobione przez moją siostrę!!! Rewelacja. Niestety mam przepis tylko po niemiecku. Ale mniej wiecej chodzi o to, że zamiast biszkoptów bierze się pierniki bez glazury czy czekolady (najlepiej upiec samemu),macza sie je w grzanym winie (200 ml wina z niewielką ilością (zależy co kto lubi) imbiru, cynamonu, anyżu, wanilii, kardamonu itp + sok pomarańczowyz jednej pomarńczy), a do masy nie dajesz bitej śmietany tylko też trochę tego wina do smaku (4 jaja, 150 g cukru, 500 g serka,)
Wierzch posypać kakao i startą czekoladą!
Mówię Wam - odlot!!!!!
Wierzch posypać kakao i startą czekoladą!
Mówię Wam - odlot!!!!!
Magda[url]http://szymon.mucha.fm.interia.pl[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 3390
- Rejestracja: 19 cze 2001, 09:55
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa/Kabaty
Machonus, napisz jak zrobić serek Mascarpone. Twój przepis przećwiczę.
A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja. To tak jakby wino grand cru dolewać do potrawki z wołowiny, no może prawie tak samo
A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja. To tak jakby wino grand cru dolewać do potrawki z wołowiny, no może prawie tak samo
ENTRE.PL Team
- Machonus
- Wyga
- Posty: 66
- Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
PAwel poniżej przepis na podróbę mascarpone ;- )
- 0.5kg tawrogu (najlepiej juz zmielonego bo jest bardziej puszysty) ja kupiłem taki w wiaderku prawie jak homogenizowany zużyłem cały kilogram!
- 1 szkl śmietanki 36%. Ubić utrwalając cukrem pudrem (tak żeby nie było za bardzo słodkie - można dodać FIXżel).
Zmielony twaróg wymieszaj z ubitą bitą śmietaną...i mascarpone gotowe!!
Jeżeli jest za rzadkie możesz tak na oko dodać rozpouszczoną żelatyne lub to co zrobiłem ostatnio bo zelatyny nie miałem dodałem trochę sernika na zimno w proszku
"A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja"
e tam moze byc i profanacja jak jest NIEBO W GĘBIE ! ;->
Bayleys to przeciez likier kolorystycznie i smakowo zbliżony do klimatu kawy (no moze capucino)
- 0.5kg tawrogu (najlepiej juz zmielonego bo jest bardziej puszysty) ja kupiłem taki w wiaderku prawie jak homogenizowany zużyłem cały kilogram!
- 1 szkl śmietanki 36%. Ubić utrwalając cukrem pudrem (tak żeby nie było za bardzo słodkie - można dodać FIXżel).
Zmielony twaróg wymieszaj z ubitą bitą śmietaną...i mascarpone gotowe!!
Jeżeli jest za rzadkie możesz tak na oko dodać rozpouszczoną żelatyne lub to co zrobiłem ostatnio bo zelatyny nie miałem dodałem trochę sernika na zimno w proszku
"A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja"
e tam moze byc i profanacja jak jest NIEBO W GĘBIE ! ;->
Bayleys to przeciez likier kolorystycznie i smakowo zbliżony do klimatu kawy (no moze capucino)
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
GG # 392259