Coś na deser ;-)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Machonus
Wyga
Wyga
Posty: 66
Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za pół godziny trening a ja z taką BOMBĄ kaloryczną ;-> !
Jak ktoś spróbuje to niech mi da znać czy smakowało!
no i moze ktoś sie pochwali swoim przysmakiem ;-)

----------------------------------------------------------------------------------------
TIRAMISU MACHONUSA
To bardzo prosty i szybki deser (nie licząc czekania na chłodzenie)
Można go zrobić w formie tortu bo tak jest najwygodniej. Forma biszkoptu o średnicy 26-28 cm (najlepiej kupić gotowe już przekrojone na trzy). Oczywiście można i zrobić je samemu!

Składniki:
- 6 żółtek
- 300 ml śmietanki tortowej 36%
- 1 zagęstnik do śmietany Dr.Oetkera
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru - 60g
- 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (może tez być b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
- 1/4 szklanki alkoholu do wybory wg smaku i własnych upodobań:
a)likier kawowy (Khalua, Tia Maria)
b)włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
c)spirytus - polska wariacja ;-)
d)brandy, koniak
e)rum
f)likier Amaretto
g)inne likiery - które zgadzają się smakiem z kawą
- biszkopt najlepiej kakaowy
- kakao (nie słodzone)
- drobne wiórka gorzkiej czekolady (przed tarciem czekoladę należy schłodzić w lodówce)

Krok po kroku
1.Żółtka ubić z cukrem pudrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta.
2.Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać na gładka masę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagęstnik i jeszcze raz mieszamy
4.Gładką masę łączymy z ubita śmietana. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, to można dodać więcej bitej śmietany,
5.Zmieszać (przestygniętą) kawę z alkoholem.
6.Pierwszy okrąg biszkoptu nasączamy kawą z alkoholem
7.Na biszkopt wyłożyć połowę masy – rozsmarować, wyrównać i posypać kakao, tak by powierzchnia była cala pokryta - jednolicie brązowa.
8.Kładziemy następne warstwy w ten sam sposób,
9.Na ostatnia warstwę masy serowej rozsmarowujemy cienka warstwę bitej śmietany, posypujemy wierzch wiórkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej śmietany ( jak potrafimy ;-)
10.Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
(Deser najlepszy jest na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie)

----------------------------------------------------------------------------------------

Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. Jednak nawet przy
użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być rożne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.

Zapewne każda włoska gospodyni ma własna odmianę tego deseru z jakimś tajemniczym składnikiem, którego nikomu nie zdradza ;-)

Jutro użyję alkoholu Baileys - zobaczymy jak to będzie smakowało

Jezeli nie macie dostępu do serka Mascarpone dam przepis jak zrobić go samemu
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mucherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Posty: 224
Rejestracja: 19 cze 2001, 08:45
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jaka bita śmietana? jakie zagęstniki ;)?! jak dla mnie ortodoksyjne tiramisu to żółtka, cukier, mascarpone, piana z białek, biszkopty nasączone kawą z (tutaj wielki dylemat - marsala, amaretto, niektórzy mówią, że kahlua) i kakao na wierzch. a wszystko ponad to od Złego pochodzi ;)

mucher,
deserowiec ortodoks ;)
Awatar użytkownika
Machonus
Wyga
Wyga
Posty: 66
Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmmmm ... moze masz i racje - moze za bardzo eksperymentuje w kuchni ;- )
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 262
Rejestracja: 30 cze 2003, 08:46
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa, Stara Praga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Taaak, to jest pyszne. Moja żonka robi cudowne tiramisu.


pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
Awatar użytkownika
Madzikowa
Wyga
Wyga
Posty: 109
Rejestracja: 27 lis 2003, 12:44
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej,

ja też robię tiramisu, pycha, ale troche inaczej.

Biore zwykly serek homogenizowany albo 3xmielony na sernik. JAk ma byc mniej kaloryczne to zamiast śmietany biore ubite na sztywno białka (2-3). A zamiast biszkoptu biore biszkopty podłużne kupione w sklepie!

Pozdrawiam
Magda
Magda[url]http://szymon.mucha.fm.interia.pl[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
Awatar użytkownika
Machonus
Wyga
Wyga
Posty: 66
Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

madzikowa tez tak mozna.....
a UWAGA przesadziłęm z ilościążółtek musi być max 4 bo inaczej jest za rzadka masa i wtedy trzeba kombinowc z zelatyną
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
Awatar użytkownika
Madzikowa
Wyga
Wyga
Posty: 109
Rejestracja: 27 lis 2003, 12:44
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A wczoraj jadłam super pyszne Tiramisu piernikowe zrobione przez moją siostrę!!!  Rewelacja. Niestety mam przepis tylko po niemiecku.  Ale mniej wiecej chodzi o to, że zamiast biszkoptów bierze się pierniki bez glazury czy czekolady (najlepiej upiec samemu),macza sie je w grzanym winie (200 ml wina z  niewielką ilością (zależy co kto lubi) imbiru, cynamonu, anyżu, wanilii, kardamonu itp + sok pomarańczowyz jednej pomarńczy), a do masy nie dajesz bitej śmietany tylko też trochę tego wina do smaku (4 jaja, 150 g cukru, 500 g serka,)

Wierzch posypać kakao i startą czekoladą!

Mówię Wam - odlot!!!!!
Magda[url]http://szymon.mucha.fm.interia.pl[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan2/kajetan2[/url]
[url]http://public.fotki.com/Kajetan/kajetan_mucha[/url]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3390
Rejestracja: 19 cze 2001, 09:55
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa/Kabaty

Nieprzeczytany post

Machonus, napisz jak zrobić serek Mascarpone. Twój przepis przećwiczę.

A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja. To tak jakby wino grand cru dolewać do potrawki z wołowiny, no może prawie tak samo :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Machonus
Wyga
Wyga
Posty: 66
Rejestracja: 22 lis 2003, 22:34
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PAwel poniżej przepis na podróbę mascarpone ;- )

- 0.5kg tawrogu (najlepiej juz zmielonego bo jest bardziej puszysty) ja kupiłem taki w wiaderku prawie jak homogenizowany zużyłem cały kilogram!
- 1 szkl śmietanki 36%. Ubić utrwalając cukrem pudrem (tak żeby nie było za bardzo słodkie - można dodać FIXżel).
Zmielony twaróg wymieszaj z ubitą bitą śmietaną...i mascarpone gotowe!!
Jeżeli jest za rzadkie możesz tak na oko dodać rozpouszczoną żelatyne lub to co zrobiłem ostatnio bo zelatyny nie miałem dodałem trochę sernika na zimno w proszku

"A dolewanie Bayleysa do tiramisu to dla mnie profanacja"

e tam moze byc i profanacja jak jest NIEBO W GĘBIE ! ;->

Bayleys to przeciez likier kolorystycznie i smakowo zbliżony do klimatu kawy (no moze capucino)
Oprócz biegania latam!
GG # 392259
ODPOWIEDZ