Teraz jest Cz, 23 października 2014, 06:38

Strefa czasowa: UTC




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 679 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Cz, 15 września 2011, 12:07 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Wt, 15 marca 2011, 07:35
Posty: 198
jest jeszcze najprawdopodobniejsza opcja, ze program robi autopauze w momencie prędkości zbliżonej do zera, a taka moze wynikać z chwilowych problemow z gps. W kadym razie w sports-keeperze tak jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pn, 19 września 2011, 08:42 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 31 lipca 2008, 09:57
Posty: 3382
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
ja mam w komórce, sporadycznie używam, częściej na piesze wycieczki, rower idt. niż do biegania, ale spisuje się całkiem przyzwoicie, używam z telefonem Nokia C6

_________________
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Pt, 23 września 2011, 08:06 
Offline
Dyskutant
Dyskutant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 23 września 2011, 07:19
Posty: 38
Używałem z telefonem Nokia 6110 i często były błędy bo po prostu traciłem łączność z satelitami, szczególnie jak biegałem po lesie w pochmurny dzień, więc odwzorowanie na mapie nie było idealne z biegiem, natomiast odkąd używam zegarka garmina to endomondo spisuje się idealnie. Nie wiem jak tam endomondo Pro, ale w bezpłatnej wersji są wszystkie statystyki, mapa i przejrzysty interfejs, chociaż przyznam, że mógłby być troszkę ładniejszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 24 września 2011, 07:26 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 30 listopada 2010, 10:12
Posty: 151
Witam,
wczoraj pierwszy raz biegałem z komórką ( nokia C5-00 ) i Endomondo - fajna rzecz ale mam kilka pytań :

- czy korzystanie jest płatne ? tzn. czy na koniec miesiąca dostane rachunek za połącznie z interenetem/satelitą ?
- co kilometr komórka cos do mnie mówiła po angielsku - można zmienic na Polski ?
- podobno można poprzez bluetooth podłączyć pasek do mierzenia pulsu podczas biegu - czy ktoś korzysta z tego ?

pozdrawiam

_________________
www.endomondo.com/profile/2594102
www.testorunner.wordpress.com

Biegam bo lubię :) w Olsztynie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 24 września 2011, 09:51 
Offline
Dyskutant
Dyskutant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 23 września 2011, 07:19
Posty: 38
marius-p napisał(a):
- czy korzystanie jest płatne ? tzn. czy na koniec miesiąca dostane rachunek za połącznie z interenetem/satelitą ?


Jeżeli wyłączysz Automatic Upload to będziesz tylko płacił za krótkie połączenie z internetem jeśli będziesz wysyłał trening na stronę, nie wiem czy można wysłać plik z telefonu poprzez usb i wgrac na stronę. Ja zawsze brałem upload i płaciłem grosze za połączenie raz biegałem z Automatic Upload to wyszło więcej.

marius-p napisał(a):
- co kilometr komórka cos do mnie mówiła po angielsku - można zmienic na Polski ?


Nie widziałem opcji zmiany języka, więc możliwe, że nie da się tego zmienić. Chociaż do mnie nic tel. "nie mówił".

marius-p napisał(a):
- podobno można poprzez bluetooth podłączyć pasek do mierzenia pulsu podczas biegu - czy ktoś korzysta z tego ?


Jest tego dużo np: http://www.sportus.com.pl/produkt-473-P ... tooth.html

Mnie osobiście pulsometr denerwuje i nie kupiłbym za 300 zł, ale pewnie są i droższe i tańsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Wt, 27 września 2011, 13:39 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Pn, 9 listopada 2009, 14:12
Posty: 29
Lokalizacja: Dzierżoniów
Co do rozbieznosci czasowych to albo wspomniana wczesniej autopauza w gps'ie albo niewspomniana autopauza w pulsometrach np sigmy. O ile wiem jak pulsometr sigmy traci sygnal to automatycznie wstrzymuje czas.
Samo endomondo jest super, bardzo fajne sa automatyczne opcje pomiaru najszybszych dystansow, testu Coopera itp. Mozna tez poscierac sie z innymi na najlepszy czas na jakims dystansie itd. poza tym nie trzeba prowadzic dzienniczka biegow, program zrobi to za nas :)
Uwagi o braku dokladnosci nie dotycza raczej samej aplikacji a odbiornikow GPS. Ja uzywam z samsungiem galaxy gio, na dystansie 5,7km gps pokazuje od 5,6 - 5,9km (miasto). Potem widac na mapie ze w poczatkowej fazie biegam po dachach domów itp, ale po 5 minutach jak zlapie wiecej satelit to jest ok. Niestety po wjechaniu do lasu w gorach totalna zguba sygnalu, odzyskuje do dopiero po wyjechaniu.
Endomondo goraco polecam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 1 października 2011, 10:00 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): So, 1 października 2011, 09:30
Posty: 1
marius-p napisał(a):
Witam,
wczoraj pierwszy raz biegałem z komórką ( nokia C5-00 ) i Endomondo - fajna rzecz ale mam kilka pytań :
- czy korzystanie jest płatne ? tzn. czy na koniec miesiąca dostane rachunek za połącznie z interenetem/satelitą ?

Samo korzystanie z ENDO nie jest płatne. Gdy ENDO pracuje to jedynie korzysta z połączenia GPS. Dopiero w czasie wysyłania danych na serwer naliczanie jest połączenie internetowe.

marius-p napisał(a):
- co kilometr komórka cos do mnie mówiła po angielsku - można zmienic na Polski ?

Na Polski nie da się zmienić. Endo podaje po angielsku dystans oraz czas ostatniego kilometra oraz chyba ogólny czas.

marius-p napisał(a):
- podobno można poprzez bluetooth podłączyć pasek do mierzenia pulsu podczas biegu - czy ktoś korzysta z tego ?

Owszem jest taka możliwość, ja nie używam.


Osobiście jestem bardzo zadowolony z aplikacji. Posiadam HTC i wg mnie jest wszystko ok. Znajomy posiada Nokie i faktycznie tam przy spływie kajakiem walił zygzaki jak by odbijali się od brzegu a nawet wychodzili po za niego. Weźmy pod uwagę że różne aparaty mają różne moduły GPS. Mało tego na różnych systemach Endo wygląda inaczej. Na palmie Samsunga nie ma np mapy i różnych danych w porównaniu do wersji HTC/Android wygląda to marnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 1 października 2011, 10:58 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Wt, 15 marca 2011, 07:35
Posty: 198
Co do dokładności to na logikę można się zastanowić, iż nawet bardzo dokładny gps w telefonach ma błąd pomiaru o jakiś metr-dwa. Więc jak biegniesz to czasami złapie Ciebie a czasami metr od Ciebie a czasami metr po drugiej stronie. I mimo, iż w oddaleniu te zygzaczki są małe, to nie masz szansy by pomiar był dokładny. Zakładając, ze biegniesz prosto i bez wielu zakrętów(np bulwary wiślane) to nie ma najmniejszej szansy by pomiar nie był zawyżony, co jest równoznaczne z zawyżonymi tempami itd Oczywiście moja logika może być błędna, prosiłbym więc o sprostowanie:)
Wszystko też zależy od telefonów, HTC i większość Nokii ma dobre odbiorniki, Samsungi tak słabe(nawet te najdroższe), że producent sam przyznaje, że na nich oszczędza.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: So, 1 października 2011, 14:00 
Offline
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Pn, 5 września 2011, 18:50
Posty: 29
Lokalizacja: Szczecin
PiotrSw napisał(a):
Co do dokładności to na logikę można się zastanowić, iż nawet bardzo dokładny gps w telefonach ma błąd pomiaru o jakiś metr-dwa. Więc jak biegniesz to czasami złapie Ciebie a czasami metr od Ciebie a czasami metr po drugiej stronie. I mimo, iż w oddaleniu te zygzaczki są małe, to nie masz szansy by pomiar był dokładny. Zakładając, ze biegniesz prosto i bez wielu zakrętów(np bulwary wiślane) to nie ma najmniejszej szansy by pomiar nie był zawyżony, co jest równoznaczne z zawyżonymi tempami itd Oczywiście moja logika może być błędna, prosiłbym więc o sprostowanie:)


Logika jak najbardziej poprawna - popieram.

Na wikipedii jest opisane czemu jest błąd pomiaru, z czego on wynika i jak jest omijany przez cywilnych dostawców usług.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System#Poziomy_dok.C5.82adno.C5.9Bci

Jednak błędy ciągle zostają - mi różnie pokazuje - niekiedy odrzuty są o 10-30 metrów, niekiedy jak dobrze chwyci to skoki są w granicy 1-3 metrów.
Zawsze spojrze na mapę i oceniam czy odjąć 5% czy 15% od dystansu prezentowanego przez Endo.

Aplikacje sobie chwalę - bezpłatna (wystarczy komórka z GPS + dostęp do sieci), łatwa w obsłudze i prezentuje wszystko to co biegaczowi na moim poziomie jest potrzebne.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: N, 2 października 2011, 12:27 
Offline
Dyskutant
Dyskutant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 23 września 2011, 07:19
Posty: 38
Jeśli chcesz więcej o dokładności to w poniższym temacie już było to poruszane.

viewtopic.php?f=40&t=24279


Góra
 Zobacz profil  
 
Nowy postNapisane: Cz, 20 października 2011, 08:07 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 12 stycznia 2011, 10:57
Posty: 197
Lokalizacja: Warszawa - Grochów
witam,


dziś mam zamiar zrobić pierwszy trening z Endo. Czy trzeba na czas treningu mieć aktywny net w telefonie czy wystarczy sam GPS. Będę biegał w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Teren zielony z gęstymi drzewami (jak na park). Zabudowa raczej nie powinna przeszkadzać

_________________
Skaryszak Rulez!!!


Moje Endo:

http://www.endomondo.com/workouts/user/2654330


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Cz, 20 października 2011, 08:17 
Offline
Redaktor Naczelny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 10 lipca 2002, 13:20
Posty: 21823
Lokalizacja: Polska cała :)
Jeżeli tylko endomondo pozwoli Ci wystartować (złapie sygnał i będziesz mógł nacisnąć start) - to wystarczy.

_________________
Kiedyś FREDZIO :)

Komentarze


Góra
 Zobacz profil  
 
Nowy postNapisane: Pt, 21 października 2011, 09:20 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 12 stycznia 2011, 10:57
Posty: 197
Lokalizacja: Warszawa - Grochów
u mnie żeby złapać satelitę musiałem odpalic net i na dodatek używać sieci bezprzewodowych. Bez tego sygnał mi ginął :wrrwrr:

no po prostu masakra. Czy inni użytkownicy progrmu też mają takie problemy?
Albo ten gps w ace jest taki badziewny

_________________
Skaryszak Rulez!!!


Moje Endo:

http://www.endomondo.com/workouts/user/2654330


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: N, 23 października 2011, 16:49 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Wt, 15 marca 2011, 07:35
Posty: 198
gps w samsungach galaxy jest badziewny, bez agps i sporych zmian w ustawieniach modułu gps nie nadaje sie do niczego. na ace, o ile pamietam, duzo kombinacji w ustawieniach a bez wspomagania i tak nie potrafił zejść z łapaniem satelit poniżej 2 minut.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ENDOMONDO
Nowy postNapisane: Wt, 25 października 2011, 07:21 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): Wt, 25 października 2011, 07:14
Posty: 17
witam
ja też używam tego programu i mam pytanie
używam go na samsung galaxy S ale to chyba nie ma znaczenia
mój problem polega na tym że przez przypadek odinstalowałem endomondo z telefonu ale po 1 dniu znów ściągnąłem ten program z android market i tutaj zaczął się problem.Korzystam z programu już ok 3 miesiące i na stronie endomondo mam wszystkie wykresy i tabele , natomiast po ponownym ściągnięciu programu na telefon treningi wysyła ale nie mam ich na stronie???
gdzie je wysyła????
czekam na szybkie podpowiedzi co jest nie tak
no i jeszcze jedno w innym telefonie komunikaty głosowe działały co 1 km teraz na tym tele wcale !!!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 679 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL